• Lukket Pr. 26. Oktober 2020 er det ikke længere muligt at handle via shoppen. Ser du et produkt du gerne vil købe kan du købe ved at skrive på info@viklemagi.dk eller via Viklemagi på Facebook

Det kan være svært at hitte hoved og hale i de forskellige typer af bæreredskaber når skal investere i et for første gang. Så her prøver jeg kort at redegøre for de enkelte bæreredskaber.

Fastvikle

En fastvikle er, kort fortalt, et langt stykke vævet stof designet til at bære en baby eller tumling på kroppen.

Mange der har prøvet flere forskellige bæreredskaber, vil sige at fastviklen er den mest komfortable, det skyldes bl.a. at stoffet smyger sig meget tæt til både bærers og barns krop, hvilket støtter bedre end når barnets vægt ikke kommer helt så tæt på bærers krop. 

Mange bindinger med fastviklen er ogsså sådan at vægten kan fordeles ligeligt på begge skuldre, hvilket klart er det rareste når man bærer et tungere barn eller man skal bære i længere tid. 

Fordelen ved fastviklen er dog at den kan bruges til næsten alle slags bæremåder; mave, hofte (når barnet kan få sine egne tæer i munde) og ryg (når barnet holder sit hoved selv stabilt). Fastviklen kan og bør ikke anvendes til frontvendt bæring.

Foruden de mange bære og bindingsmuligheder som en fastvikle i forvejen giver, kan man tilkøbe slyngeringe til sin fastvikle og på den måde udvide antallet af bindinger man kan lave. Ringene tjener også det formål at man kan lave flotte og funktionelle afslutninger, som måske støtter på en anden måde eller kan være med til at man kan lave en binding man ellers ikke ville kunne fordi viklen lige var lidt for kort. 

Du skal altså vælge fastviklen hvis du gerne vil kunne det hele og ikke har noget imod at give dig god tid til at stramme så viklen sidder rigtig godt og behageligt.

Når du skal have din første fastvikle, vil jeg anbefale at du starter med din "base size" - det kan du læse mere om HER

 

Ringslynge

En ringslynge er kortere end (de fleste) fastvikler - ofte er den kun ca. 2 meter +/-. 
En ringslynge er, som navnet antyder, udstyret med to ringe der udgør låse og justeringsmekanismen, dvs. den er lettere og hurtigere at binde end fastviklen. Ringslyngen kan trådes, som det hedder, på forhånd og så skal barnet blot sættes ned i sædet, stoffet trækkes op og slyngen strammes til. Som med alt andet kræver dette selvfølgelig øvelse før man bliver god og hurtig til at stramme godt, men når man kan, så er det et yderst velegnet redskab til hurtige op og ned samt til korte ture. 

Med ringslynge kan du bære på mave, hofte (når barnet kan få egne tæer i munden) og ryg (når barnet holder hovedet stabilt selv), men er dog begrænset af den korte længde og derfor er der også kun ganske få måder at binde/lave afslutninger på og de ser typisk ud som på billedet nedenfor. 

Ulempen ved en ringslynge er at vægten kun er fordelt på én skulder, så det kan føles tungere at bære i en ringslynge end i en fastvikle. Man kan med fordel skifte skulder ind i mellem så belastningen ikke kun ligger på den ene skulder, hver gang. 

Du skal vælge en ringslynge, hvis du skal bruge et redskab der er super godt til korte ture og som er lynhurtig at bruge i en travl hverdag. 

Vær opmærksom på at man nogle steder kan købe ringslynger af lærredstof, disse kan føles stive og umedgørlige sammenlignet med ringslynger i viklestof. Hos Viklemagi.dk sælges IKKE ringslynger i lærredsstof. 

 

Vikletai

En vikletai kombinerer det bedste fra en bæresele og fra en fastvikle i ét bæreredskab.
Den er hurtig og let at bruge, men lavet af viklestof som gør at den kan smyge sig mere til kroppen, ligesom en fastvikle. Dette gør den mere bagelig at bruge end en traditionel bæresele.  Vægten bæres på begge skuldre og stropperne krydses på ryggen.

Da du ikke selv skal lave et "sæde" til barnet, ligesom i fastviklen, sparer du tid og det er lettere at lære at bruge vikletaien.

Vikletai kan bruges til bæring på maven og ryggen (fra barnet holder sit hoved stabilt selv). Der findes sågar også en binding til hofte. 

Ulempen med vikletai er at den ikke vokser med barnet på samme måde som ringslynge og fastvikle gør. Hos Viklemagi finder du to str. Str mini som kan bruges fra ca. 4 mdr til ca. 18 mdr. og str toddler som kan bruges fra ca. 10 mdr - med forbehold for individuelle forskelle fra barn til barn. 

Du skal altså vælge en vikletai hvis du har et barn på 4 mdr eller mere og du skal bruge en hurtig løsning der er let at lære at bruge, men som stadig er virkelig komfortabel og kan bruges på længere ture. 

 

Onbuhimo

En onbuhimo er en slags bæresele dog uden mavebæltet. Den er designet til brug på ryggen (fra barnet kan sidde selv - tidligst 4 mdr) og kræver god stabil hovedkontrol. 
Den tages på som en rygsæk og er dermed både enkel og hurtig at bruge når man har lært teknikken. 

Nogle oplever at deres børn får en fase hvor de afviser vikle, ringslynge og vikletai, men hvor de gerne vil bæres i onbuhimoen, fordi den er så hurtig at tage på og barnet skal sidde så højt at det kan kigge med over skulderen. 

Du skal vælge onbuhimo hvis du har et barn der kan sidde selv, har god hovedkontrol og du har brug for et hurtigt bæreredskab uden generende stof eller bælte ved maven.