At vikle spreder sig som en steppebrand og det er der rigtig mange gode grunde til. Så læs med her, hvis du vil vide hvorfor det er en god idé for dig at bære dit barn i f.eks en fastvikle eller et andet bæreredskab. 

Mindskning af gråd

Den umiddelbare virkning ved at tage et grædende barn op i favnen er måske indlysende. Men faktisk er der også fordele at høste på den lange bange. Studier viser nemlig at babybæring reducerer gråd med op til 50% mindre i gennemsnit, især i de sene eftermiddagstimer og ud på aftenen.

Aftengråden er der mange desperate forældre der kender til, så mange at det idag anses som værende normalt. Men der findes kulturer, hvor spædbørn ikke græder eller kun græder meget lidt. Så, hvorfor ikke skele til hvad de gør anderledes? Jeg har fra flere folk der selv har boet og rejst i Afrika fået at vide at her oplever man nærmest ikke denne aftengråd. I Afrika er bl.a babybæring noget mere udbredt end det er herhjemme. 

Hvis en vikle kan have dén effekt på et lille uroligt og tryghedssøgende barn, så er det i min bog allerede grund nok til at investere i en fastvikle eller et andet ergonomisk bæreredskab. 

Men, lad os hoppe videre og kiggere på flere gode grunde! 

Bedre balancesans

I livmoderen udvikles vestibulærsansen allerede i første trimester og det 10 uger gamle foster kan således allerede fornemme bevægelse. Hele vejen igennem graviditeten stimuleres denne sans når mor bevæger sig og barnet dermed vugges blidt med hendes bevægelser. 

Babyer fødes med en kærlighed til bevægelse, som rigtig mange forældre har opdaget når de troligt trasker afsted med barnevognen dag efter dag eller hopper med baby i armene på en gymnastikbold. 

I viklen sidder baby oprejst, trygt opad mor eller far, og babys krop fortsætter med at bevæge sig i takt med mor, præcis som han eller hun er vant til det fra livmoderen og balancesansen styrkes altså, hvilket på den lange bane kan styrke den motoriske, kognitive og endda emotionelle udvikling

Styrker båndet mellem forældre og barn

Oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet, udskilles når vi holder hinanden tæt. At bære baby i vikle er som et meeeeget langt kram. Det vil altså sige at både baby og bærer toppes op med masser af oxytocin og det styrker relationen. Oxytocin spiller desuden en afgørende rolle i amme-relationen og i mindsket risiko for at udvikle en efterfødselsreaktion. 

Kan du komme til det, så er det ekstra fantastisk at bære baby i vikle mens du selv er topløs eller kun bærer BH og baby kun er i ble, da hud-mod-hud er ekstra godt for udskillelsen af oxytocin. 

Hud-mod-hud er også godt for far og baby <3 

Sunde hofter

Babyers hofter er indrettet på en måde der helt naturligt passer til den måde de bæres på i en vikle - det er desuden samme hoftestilling som anvendes når en baby behandles for hofteledsdysplasi.

Som beskrevet ovenfor stimuleres barnet også i takt med bærerens bevægelser, så det at blive båret i vikle er ikke lig med passitivitet på samme måde som det er når man sættes i en autostol eller skråstol. 

Der er derfor heller ikke nogen begrænsninger for den tid der bæres i en fastvikle, sålænge baby bæres ergonomisk korrekt og efter sikkerhedsforeskrifterne. 
Det er dog klart at alle babyer og børn også skal have tid til fri leg og bevægelse på gulvet. 

Frie hænder

Med baby i viklen kan du få frie hænder til de gøremål du gerne vil nå i løbet af dagen, samtidig med at du giver og modtager et langt og trygt viklekram der frigiver oceaner af oxytocin til både dig og dit barn. 

Så nu har du fået en masse god bud på hvorfor det er en rigtig god investering med en vikle. Du kan finde hele sortimentet af fastvikler lige her: https://viklemagi.dk/fastvikler