"Er det normalt at baby får blå ben når han sidder i viklen eller bæreselen?"


Det korte svar er, det er ikke meningen eller hensigtsmæssigt at selve bæreredskabet/bærestillingen forårsager blå ben. 

Når det er sagt er der er dog børn, særligt nyfødte, som hurtigt får blålige og kolde fødder og det kan være normalt. I så fald skyldes det typisk deres knap så effektive blodomløb.  

Men hvis du oplever at dit barn får blå fødder/ben som resultat af at komme i viklen eller bæreselen, så kan det skyldes at blodomløbet delvist afskæres af din vikle eller sele. 

Lad mig i øvrigt lige sige, inden vi tager rigtigt hul på dette blog-indlæg, at coverbilledet herpå er manipuleret. Barnet i viklen er en dukke - men da jeg ikke havde noget billede af en baby med blå ben, ja så måtte jeg jo igang med at lege lidt med billedebehandlingssjov og resultatet er måske ikke verdens bedste, men man ser da meningen 

Men nu til sagens kerne...

Hvorfor får baby blå ben i viklen? 

Det kan ske, hvis f.eks

  • Stoffet ikke går fra knæhase til knæhase, men måske stopper midt på låret
  • Ujævn stramning - for stramt nogle steder
  • Sædet er blevet for dybt så baby hænger i knæhaserne
  • Der sidder klumper/tykke folder af stof i knæhaserne eller ved lårene

Hvordan forhindrer man blå ben når man bærer?  

Stof fra knæ til knæ 

Sørg for at der er stof fra knæhase til knæhase. I fastvikle, ringslynge eller strækvikle kan du selv justere det ved at trække stoffet derud inden du strammer. Har du en bæresele kan du tjekke om panelet kan spændes ud. Mange bæreseler kan justeret i panelet så det passer til dit barn.  


Jævn stramning

Viklen skal sidde stramt, ja, men ikke så stramt at det klemmer din baby eller dig. Mærk efter om du har fået strammet viklen jævnt over bredden, fra øverst ved skulderbladene og hele vejen ned over babys ryg og under numsen og lårene. 

Tænk desuden over at selve kanten (ikke det som kaldes et rail, da det er et bredere stykke end kanten) er et dobbelt lag stof med en syning. Denne kant er 'hård' og kan komme til at skarve hvis den sidder stramt ind mod babys hud. Det gælder både i nakken men også i knæhaserne. Det gælder derfor om at få strammet jævnt så kanterne ikke bærer, men hele viklen gør.  Lidt mere om det nedenfor under punket "Knæ over numse, men ikke FOR dybt". 


Knæ over numse, men ikke FOR dybt

Sørg for at babys knæ er højere end babys numse, men sørg samtidig for at viklen er strammet jævnt henover numsen. Hvis viklen er for løs henover numsen, særligt under sædeknoglerne, vil baby synke ned uanset hvor meget du strammer alle andre vegne. Så får du et sæde der er FOR dybt og det betyder at baby hænger i knæhaserne, fremfor at hvile sin vægt på numsen i viklen. Når baby hænger i knæhaserne, så er det typisk den hårde kant af viklen der gnaver sig ind, som beskrevet ovenfor og det skarver og kan altså delvist afklemme blodomløbet. 


Jævn stoffet ud

Mærk efter med en hånd, føles stoffet jævnt (og tilpas stramt) fordelt henover hele låret og numsen. Hvis der sidder tykke folder eller klumper af stof så prøv at fordele det sådan at det er glattet mere jævnt ud. Der skal ikke proppes en masse stof op imellem jer (det giver desuden slack når du strammer), der skal bare være nok stof imellem jer til at stoffet når fra knæ til knæ og det sidde helt strukket ud mellem babys knæ. Det vil også forhindre sædet i at poppes, men det er en anden snak som du kan læse mere om i mit indlæg om hvordan man binder en fastvikle (under afsnittet om det gode sæde) 

Sådan binder du din fastvikleEt tip til FWCC
Når du bærer i Front Wrap Cross Carry, har du to lodrette pass/haler som går ned under babys numse og typisk om på din ryg hvor du så har afsluttet med en dobbeltknude. Nogle oplever at disse haler trykker på babys lår eller i knæhaserne - det gælder måske især for tykke vikler med en lille baby. Spreder man disse haler ud over babys ryg og numser får man også fordelt trykket af stoffet henover lår og knæ. Alternativt, hvis man ikke ønsker at sprede halerne ud af varmehensyn eller andet, kan man også snå halerne en gang eller to under babys numse, før man fører halerne om på ens egen ryg. På den måde får man stoffet væk fra babys lår og ben.